Followers

Friday, 8 July 2011

RoNa kEhiDUpAn

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum & Salam 1 MALAYSIA...
Alhamdulillah,masih diberi kesempatan tuk mencoret sesuatu dlm entry kali nie..
Tngh duk pk2 nak update ape dkt blog nie,tibe2 teringat kat satu buku yg mne buku nie la tmpat aku mencurahkan segale isi hati n hasil nukilan suatu mse dahulu..
Time kat skool,kalo da tension n penat study, aku akan hasilkan nukilan2 aku sendiri..
So,this is my first masterpiece..
Percubaan pertame,tp xingat da tahon n bile aku nukilkan...xtulis plak date nyer..hohoho..kalo xsilap tahon 2007...fuyooo...lame woooo...hehe..
xtaw la menjadi ke x...time nie otak kanak2 ag..hehehe
Let's check it out...


Kehidupan,
Mungkin inilah yg dikatakan perjalanan hidup,
Perjalanan yg penuh dgn cabaran,
Pelbagai rintangan dan dugaan yg terpaksa ditempuhi,
Hanya doa dan harapan ku iringi kepada Yang Esa


Namun...
Walaupun pelbagai onak duri telah kulalui,
Aku masih lagi seperti anak kecil yg baru bisa merangkak,
Terkaku seketika melihat keadaan sekeliling,
Yg kini semakin melencong daripada fitrah yg sebenar.


Ahh...
Semua ini hanyalah godaan duniawi,
Godaan yg telah menyebabkan manusia alpa dgn kehidupan akhirat yg bakal ditempuhi,
Syaitan dan iblis tidak henti2 menarik manusia ke lembah kehinaan,
Suatu lembah yg penuh dgn kesiksaan dan kedurjanaan,
Namun...,
Iman dan taqwa menjadi benteng,
Lantas menghapuskan nafsu syaitan yg durjana...


Sikit konklusi drp nukilan kat atas nie..
Drp pengamatan aku,dunia skunk nie mmg da maju.
Bnyk negare msing2 berlumbe2 nak bersaing stu sme laen..
Nak tngk spe yg paling hebat n berkuasa kat dunia nie..
Cme terkadang,kite leka n lalai ngan arus peredaran mse..
Smpai kite sendiri lupe yg kite nie berpijak dibumi yg hnye pinjman drp Sang Pencipta...
Jadi,kembali la kite kepade fitrah semulajadi manusia..
Ingat kembali ape tujuan n matlamat kite hdup kat dunia nie..
Matlamat hdup kite yg sebenarnyer ialah nak brtemu siape khaliq kite
Dan tujuan hidup kite dimuke bumi nie adalah tuk menjadi hamba yg sentiasa beribadat kepadaNYA..



Jadi,tepuk dada,tnye la hati..dimane kite sebenarnye..
Sekadar perkongsian bersme...
Peringatan tuk diri yg menulis ini juge...

p/s:kredit 2 kak zue yg berkongsi sdikit tntng mtlamat n tujuan hidup kite...danke schoen sis!!!viel glueck 4 ur life at germany there...May Allah bless you...


Insyaallah,btemu di nx entry..
Nntikan nukilan yg kedua ingin dikongsi semase jiwe masih kanak2..ahaksss
wsalam...
tschuss...^_^

3 comments:

  1. luahan ati sorg kanak2 yg bfikir sperti dia akn mninggalkn alam kanak2 dgn cpt ttapi sbnarnya slps alam kanak2 itu ditinggalkn, dia mrasakn algkah indahnya jika dia masih menjadi kanak2...(",)

    ReplyDelete
  2. huhuhu,, ayuh bersama2 jd umat islam sejati,, amin,,

    ReplyDelete
  3. abg alep:btul3...rse nak jdik budak2 balik..tp xleh..life must go on..it's better 2 be a child than be an adult...
    kak zue:ayuhhh!!!hohoho..mudah2an...amin...

    ReplyDelete

My Blog List

  • Best Road Wars in HD Format. Now you can see Road Wars in best quality with duration 90 Min and has been aired on 2015-05-05 with MPAA rating is 4. - ...
  • Hello Asslamualaikum , how did u find my blog ? Are u my old friends that ive told u bout this blog ? Or are u a person that Googling my name and foun...
  • Cinta tidak pernah meminta, ia sentiasa memberi, cinta membawa penderitaan, tetapi tidak pernah berdendam, tak pernah membalas dendam. Di mana ada cinta ...
  • lewat malam. minda masih segar. mata masih menunggu lelap yang tak kunjung tiba yang hadir cuma. -- wajah kamu. dan perasaan ini masih berharap harapan -...
  • Syarat-syarat @ Cara Penyertaan :- 1) Blogger yang menetap di Malaysia / mempunyai alamat di Malaysia 2) Buat Entry bertajuk *"IntaNBerliaN Mega Giveaway 2...
  • 24/11/2013 aku akan start semester 2 di UITM tercinta,UITM Tapah Allahuakbar , cepatnya masa berlalu . Pejam celik berlabuh sudah tirai pengajian aku di sem ...
  • assalamualaikum.. saya ada sebuah cerita nak diceritakan.. kisahnye begini.. pada suatu hari.. ada sebuah kenduri kendara yang sangat besar akan dilangsung...
  • Disebabkan sijil SPM tak diambil lagi kat sekolah, kami dapat berjumpa you! Kami dah lamaaaa lah tak jumpaaa. Baru tadi dapat jumpa most of the doormates la...
  • Kisah yg berlaku pd hari nie.... Ptg yg hning.... Pergi beRmAin BaDMinTon, best jgak la.... sronok2.... Aku dh dpat tknik smash yg ak cari2 selama nIE.......